Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0341-351759
  • info@simonadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0341-351759

Is het verstandig werknemers een vast contract te geven?

Er worden opnieuw meer vaste contracten verstrekt aan werknemers. Welke voordelen biedt een vast contract?

Automatisch vast contract

Sinds 1 januari 2020 gaat een tijdelijk contract automatisch over in een vast contract als een werknemer meer dan 3 opvolgende tijdelijke contracten heeft gekregen. Of als een werknemer langer dan 3 jaar meerdere tijdelijke contracten bij zijn werkgever heeft gehad. Tenzij er in de cao andere regels staan.

Wanneer geef je zelf een vast contract?

Je geeft een vast contract aan een werknemer als je overtuigd bent van zijn kwaliteiten. Je hebt vertrouwen in de werknemer en wilt hem voor langere tijd aan je binden. Het tonen van vertrouwen is, naast de baanzekerheid, ook een groot voordeel voor de werknemer zelf. Het is eenvoudiger om een hypotheek aan te vragen en het inkomen is stabiel.

Wat zijn de voordelen van werknemers met een vast contract?

Werknemers met een vast contract zijn vaak loyaler dan tijdelijke medewerkers. Ze voelen zich meer betrokken bij het bedrijf en zijn bereid om een stapje harder te lopen. Een medewerker met een vaste arbeidsovereenkomst zal niet zo snel overstappen naar een andere werkgever. Dit biedt als extra voordeel dat ze ook een slimmere investering zijn. Je investeert veel tijd en geld in het verbeteren van de werkwijze en het op peil houden van de kennis. Je wilt natuurlijk liever niet dat goeie mensen overlopen naar de concurrentie. Met een vast contract houd je medewerkers beter vast.

Een vast contract geven heeft ook nadelen

Een groot nadeel is natuurlijk dat je niet weer eenvoudig afscheid kunt nemen van een werknemer met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Aan het ontslaan van werknemers zijn strenge regels verbonden en vergeet ook de hoge kosten niet, bijvoorbeeld door het recht op een ontslagvergoeding. Met tijdelijke mensen is jouw onderneming wendbaarder. In een rustige periode kun je eenvoudiger snijden in personeelskosten.

Bij het bieden van een vast contract moet je volledig overtuigd zijn van de toegevoegde waarde van de werknemer. Als je dat bent is een vast contract geven een effectieve manier om jouw bedrijf vastigheid en stabiliteit te geven.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 09-07-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.