Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0341-351759
  • info@simonadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0341-351759

De financiële veranderingen van 2018

Het nieuwe jaar is begonnen en natuurlijk horen daar ook financiële veranderingen bij. Wij lichten een aantal veranderingen toe.

Ieder jaar worden er op 1 januari veranderingen doorgevoerd die direct in de portemonnee te merken zijn. Dat is in 2018 niet anders. Niet iedereen zal gelijk met alle veranderingen geconfronteerd worden. Maar het is in ieder geval goed om te weten welke veranderingen er in de planning staan.

De tarieven voor de inkomstenbelasting veranderen

In Nederland kennen we een zogenaamd progressief belastingtarief voor de inkomstenbelasting. De tarieven daarvan zijn onderverdeeld in vier groepen. Hoe meer je verdient hoe hoger het percentage inkomstenbelasting. De hoogste grens is 68.507. Wie meer verdient dan dit bedrag zal in 2018 over het meerdere 51,95 belasting moeten betalen.
Dit is 0,05 procent minder in vergelijking met 2017. In de lagere belastingschijven is het tarief daarentegen met 0,05 procent verhoogd. Toch gaan grote groepen mensen er op vooruit. Dat komt omdat de 'tweede schijf' veel groter is geworden. En dat heeft tot gevolg dat over het totale inkomen beduidend minder belasting verschuldigd is. Je zou in 2018 netto dus meer over moeten houden.

Bepaalde boodschappen zijn nu duurder

Een aantal artikelen die je hoofdzakelijk bij de drogist koopt worden duurder door een verhoging van de BTW. Bijvoorbeeld tandpasta, neusspray en zonnebrandcrème vallen niet meer onder het 6 procent tarief, maar onder het 21 procent tarief. Geneesmiddelen als paracetamol en ibuprofen blijven wel onder de 6 procent heffing vallen.
Rokers zijn ook weer duurder uit. Het gaat om een prijsverhoging van maximaal 0,36 euro per pakje.

Minder belasting verschuldigd over het spaargeld

In 2017 gold nog een vrijstelling van 25.000 euro per belastingplichtige. Dit jaar is de vrijstelling verhoogd naar 30.000 euro. Ook is er een kleine tariefsverlaging doorgevoerd. Onder de streep betaal je dus minder belasting.

Meer zorgtoeslag en kinderbijslag

Voor de zorgtoeslag is rekening gehouden met een sterke stijging van de premie voor de zorgverzekering in 2018. Achteraf viel het mee, maar door die hoger ingeschatte zorgpremie valt de zorgtoeslag ook hoger uit. Vooral Nederlanders met de laagste inkomens profiteren hiervan.
Ook de kinderbijslag valt hoger uit. Het gaat om een verhoging van 2,3 procent.

Hypotheekrenteaftrek verder versoberd

Huiseigenaren met een inkomen in de hoogste belastingschijf zullen merken dat hun fiscaal voordeel over betaalde hypotheekrente lager wordt. Het maximaal voordeel was in 2017 nog 50 procent. In 2018 gaat het maximaal nog om een voordeel van 49,5 procent.

Meer eigen geld bij het kopen van een eigen huis

Vanaf 2018 kan nog maar 100% van de kostprijs van een woning meegefinancierd worden. Dat was 101%. Het gevolg hiervan is dat huiskopers in 2018 zelf iets meer eigen geld nodig zullen hebben. 

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 04-01-2018. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.